Vanhan lehmän maito – Mjölk från en gammal ko

Vanhaan lehmän maito – Mjölk från en gammal ko. Det var kommentaren som jag fick höra av en snickare när han i brist på mjölk tog Oatlys havremjölk i kaffet. Det var lite för stor smakskillnad mellan vanlig mjölk och havrevarianten var ingen sort som den snickaren gillade. Jag har själv inte provat havrevarianten men kan tänka mig att min reaktion skulle bli likadan, ska det vara mjölk i kaffe ska det vara riktig mjölk.

Frågan är om det är knapsu att ha mjölk i kaffet eller ska det vara svart som synden och vara så starkt att man får äta det med en sked? Som en vän säger om mjölk i kaffet, net oon maitovelli – det är mjölkvälling. Undertecknad har aldrig gillat mjölk i kaffet, jag tycker att det smakar som blaskigt kaffe vilket är odrickbart.

Själv är jag mer knapsu för det som jag gillar är att ha riktig grädde i kaffet och då ska det vara den fetast möjliga. Det fick jag lära mig när jag var ung praktikant på mejeriet i Hedenäset på det glada åttiotalet. Det var inte frågan om jag skulle ha grädde i kaffet, det hälldes i och sen var jag fast. Ska kaffet lyxas till då ska det i lite grädde.

Kaffe med eller utan socker

Pappa han lyxade till kaffet med bitsocker. Som han alltid sade så drack han kaffe endast för att få i sig sockret. Hela livet drack han sitt kaffe med socker och allra helst skulle det vara bitsockret med ojämna bitar. Jag skulle såklart göra på samma sätt som pappa i början så det blev gick åt några sockerbitar för att få i mig en kopp. Det var också en utmaning att lyckas med att sila kaffet i lagom mängd åt gången genom sockerbiten i munnen. Som tur är vande jag mig efter några år med att dricka kaffet rent utan socker.

Pappa han lyxade till kaffet med bitsocker. Som han alltid sade så drack han kaffe endast för att få i sig sockret. Hela livet drack han sitt kaffe med socker och allra helst skulle det vara bitsockret med ojämna bitar. Jag skulle såklart göra på samma sätt som pappa i början så det blev gick åt några sockerbitar för att få i mig en kopp. Det var också en utmaning att lyckas med att sila kaffet i lagom mängd åt gången genom sockerbiten i munnen. Ett jävla sörplande var det på den gamla goda tiden, en manligt eller knapsu sörplande?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *